Young Royals

Prins Wilhelm, spilt av Edvin Ryding. Foto: Johan Paulin/Netflix
Prins Wilhelm, spilt av Edvin Ryding. Foto: Johan Paulin/Netflix
I Skandinavia sikrer kjønnsnøytrale ekteskapslover at man kan gifte seg med den man ønsker, uansett kjønn. Men hva om en tronarving forelsker seg i en av samme kjønn?

Den svenske serien Young Royals, publisert 01.07.21, tar for seg denne problematikken. Serien følger den fiktive 16 år gamle prins Wilhelm. Etter å ha havnet i en slåsskamp på byen, som blir filmet og distribuert vidt på sosiale medier, blir han sendt til internatskolen Hillerska for å fortsette skolegangen der. Foreldrene håper eliteskolen vil gi ham en bedre omgangskrets blant "sine egne", men det er tvert i mot dageleven Simon som vekker Wilhelms interesse.     

"Jeg er ikke sånn homo-homo," sa Isak i P3-serien SKAM i 2016. "Jag är inte... sånn," sier Wilhelm, men avbryter seg selv. For hva er det han ikke er? Det er ingen tvil i verden, verken for seerne eller ham selv, om at han er hodestups forelsket. 

Ikke bare er Simon en gutt, det er også et hav av klasseforskjell mellom de to. Manusforfatter for Young Royals, Lisa Ambjörn, understreker at ingen av karakterene i filmen har problemer med sin seksuelle orientering i seg selv: Wilhelms problem er ikke at han er skeiv, men at han er prins

Elitepregede internatskoler er uvant sett med norske øyne, det samme gjelder eksistensen av en adel - i Sverige finnes fremdeles 25.000 personer som er adelige. Når det gjelder den skeive historien det imidlertid mange paralleller mellom Norge og Sverige. Som her fikk den organiserte svenske homobevegelsen sin oppstart i 1950, med etablering av en underavdeling av det danske Forbundet af 1948. Som i Norge ble avdelingen en selvstendig organisasjon i 1952, i Sverige med navnet RFSL - Riksförbundet for sexuelt likeberettigande. (I dag Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter). En av pådriverne for å starte en organisasjon for homofile i Sverige var norske Elise Ottesen-Jensen, da bosatt i Sverige og leder for Riksförbundet for sexuell upplysning.

I Sverige ble homoseksualitet - både mellom menn og mellom kvinner - avkriminalisert allerede i 1944, tre tiår før avskaffelsen av §213 i Norge. Loven ble imidlertid erstattet med en høyere seksuell lavalder, 18 år, for sex mellom personer av samme kjønn. Først i 1978 ble den seksuelle lavalderen likestilt for alle. 

Både i Norge og Sverige trådte en kjønnsnøytral ekteskapslov i kraft i 2009. Men er loven lik for alle? Hvordan fungerer en institusjon som monarkiet i møte med dagens lovverk og juridiske likestilling mellom likekjønnete og ulikekjønnete parforhold og foreldreskap? Kan en tronarving komme ut som skeiv, eller er det en umulighet - og i så fall, hvor lenge skal det få forbli slik? 

En sak fra virkeligheten som er verdt å nevne i denne sammenheng, er den såkalte Haijby-skandalen som rammet Kong Gustav V av Sverige på 1930-tallet. Han ble utsatt for utpressing av en mann som påsto å ha hatt et seksuelt forhold til kongen. Som monark hadde Gustav V immunitet mot straffeforfølgelse, men konskvensene saken kunne ha for hans rykte var enorme. Flere ganger ble større summer overført fra kongen til utpresseren. Dette hindret imidlertid ikke at saken ble offentlig kjent. Etter kongens død, i 1950, ble Kurt Haijby siktet og dømt for utpressing, med massiv pressedekning som følge. 

Young Royals er en fiktiv serie, men utforsker høyst reelle spørsmål. Den har fått gode anmeldelser, og responsen i sosiale medier viser at den har engasjert mange. Anmelder i Se og Hør, Ruben Pedersen, avslutter sin omtale med to oppfordringer: at serien blir pensum i skolen, og at virkelighetens kongehus kommer med uttalelser om hvordan de ville håndtert situasjonen dersom en tronarving var homofil.  

Kilder:

Calmeyer, Erika og Rojda Sekersöz: Young Royals. Netflix, 01.07.2021

"Creating Young Royals - deep talk with Rojda Sekersöz and Lisa Ambjörn". Netflix, 15.07.21.

Johnsson, Lars: "Historia". https://www.rfsl.se/om-oss/historia/ (lest 05.08.2021)

Pedersen, Ruben: "Hva hvis Haakon var homofil?" Seher.no (lest 06.08.21).