Tsjajkovskij

Tsjajkovskij fotografert i 1888. Foto: Emile Reutlinger/ New York Public Library Digital Collection
Tsjajkovskij fotografert i 1888. Foto: Emile Reutlinger/ New York Public Library Digital Collection
Den russiske komponisten Tsjajkovskij (1840 – 1893) prøvde i det lengste å holde sin homoseksualitet skjult.

Pjotr Iljitsj Tsjajkovskij ble født i 1940 i den lille gruvebyen Votkinsk, 130 mil øst for Moskva. Faren var ingeniør, mens moren hadde adelig bakgrunn. Han viste tidlig musikalsk talent, men tok sin utdanning innen juss. Etter å ha jobbet tre år ved justisdepartementet i St. Petersburg skiftet han retning, og ble student ved musikkonservatoriet i byen. Konservatoriet var grunnlagt av den berømte Anton Rubinstein, og Tsjajkovskij ble nær venn av Antons bror, Nikolaj. Etter tre år fikk han av Nikolaj tilbud om stilling som professor ved musikkonservatoriet i Moskva.

Tsjajkovskij gjorde seg raskt bemerket som komponist, og var den første russiske komponisten som virkelig slo gjennom internasjonalt. Hans tre balletter Svanesjøen, Tornerose og Nøtteknekkeren blir ansett som noe av det beste innen ballettmusikken.

En relasjon som skulle få stor betydning for Tsjajkovskij både privat og kunstnerlig, var kontakten med Nadezjda von Meck. Hun var svært velstående, og støttet Tsjajkovsky med en stor sum årlig. Dette gjorde det mulig for ham å komponere på fulltid, uten å måtte bekymre seg for økonomien. Brevvekslingen mellom dem består av mer enn 1200 brev, som er bevart.

Han giftet seg i 1977, men angret og prøvde å ta sitt eget liv. Ekteskapet varte bare i 6 uker.

Tsjajkovskijs liv og virke var påvirket av hans homoseksualitet, som han forsøkte å holde skjult. Boken The Tchaikovsky Papers: Unlocking the Family Archive (Kostalevsky et.al 2018) gjengir brev han har skrevet. Brevene ble med denne utgivelsen gjort tilgjengelig på engelsk for første gang, og passasjer om homoseksuelle følelser og erfaringer, som tidligere var blitt sensurert, ble nå tatt med.

I et av brevene skriver Tsjajkovski om et møte med "en slående vakker ungdom", og fortsetter: "Etter vår tur tilbød jeg ham penger, noe han avslo. Han gjør det av kjærlighet til kunsten og elsker menn med skjegg" (vår overs.) I et annet brev skriver han om en ung tjener: "Å Gud, for en angelisk skapning og hvordan jeg lengter etter å bli hans slave, hans leketøy, hans eiendom!" Om den samme tjeneren skriver han at han er "mer forelsket enn noen gang".

Redaktør for The Tchaikovsky Papers, Marina Kostalevsky, har understreket at alle tekstene i boken er presentert i sin helhet, og ikke endret verken ved sensur eller selektiv utvelgelse. Mens Tsjaikovskijs homoseksualitet lenge har vært kjent i Vesten, er dette fremdeles tema for opphetet debatt i Russland. 

Tsjajkovski døde av kolera i 1893, bare 53 år gammel. Hans dødsfall er blitt omgitt av mange spekulasjoner. En teori har vært at han ble tvunget til å drikke kolerainfisert vann på grunn av sin kontakt med homofile miljøer, en annen at han tok sitt eget liv. Han hadde flere psykiske sammenbrudd i løpet av livet. Samtidig som han slet med den psykiske helsen, gjennomførte han en internasjonal turné på slutten av 1880-tallet, med strålende mottakelse både i USA og en rekke europeiske hovedsteder. Han døde få dager etter uroppførelsen av sin sjette symfoni.  

 

The Tchaikovsky Papers er tilgjengelig digitalt fra Universitetsbiblioteket i Bergen

Kilder:

"Pjotr Tsjajkovskij". Store norske leksikon, snl.no (lest 12.10.2023)

"Tchaikovsky and the secret gay loves censors tried to hide." The Guardian 03.06.2018

"Det store avskjedsbrevet". Morgenbladet 31.03.2017

Kostalevsky, Marina (red.) 2018. The Tchaikovsky Papers - Unlocking the Family Archive. Yale University Press

Østmoen, Ingrid B. 2021. "Pjortr Tsjajkovskij - komponisten og den bipolare lidelsen." Prosjektoppgave ved profesjonstudiet i medisin, UiO.