Årsrapport 2018

Noen utvalgte høydepunkter fra Skeivt arkivs 2018
Noen utvalgte høydepunkter fra Skeivt arkivs 2018
2018 har vært et hektisk og spennende år for Skeivt arkiv, der arkivordning, formidling og skeiv historie i museene har vært noen av hovedtemaene.

Året startet med et besøk på arkivet av Stortingets Hordalandsbenk i januar. Vi har hatt både praktikanter og prosjektarkivarer inne i løpet av året, og vært tilstede på Pride-festivaler i øst, vest og nord. Intervjuprosjektet Skeive livsminner har gått for fullt gjennom året, med 63 nye intervjuer gjennomført i 2018 i både nord og sør. Vi har vært tilstede på konferanser for likestilling, skeiv historie, kjønnshistorie, journalistikk, arkiv og museum, lyd, digitalisering og muntlig historie. Vi har samlet inn, ordnet og digitalisert arkiv, forsket, og lyttet.

Skeivt arkivs mandat er å dokumentere og formidle den skeive historien i Norge, og oppsummeringen av 2018 bærer preg av hvor bred denne oppgaven egentlig er. Det er med et spennende år bak oss at vi ser fremover mot nye utfordringer i arbeidet med Norges mangfoldige kjønns- og seksualitetshistorie i 2019.

Formidling

I tråd med regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 2017–2020 jobber Skeivt arkiv med å formidle skeiv historie til hele befolkningen. Handlingsplanen slår blant annet fast at skeiv historie “er viktig utad i samfunnet for å spre kunnskap, sikre synlighet og bidra til holdningsendringer”, noe som har vært formgivende for Skeivt arkivs arbeid også i 2018.

Noen høydepunkter fra Skeivt arkivs formidlingsarbeid i 2018 er:

  • HORDALANDSBENKEN PÅ BESØK. 15. januar kom Hordalandsbenken ved Stortinget på besøk til UiB. Ett av de stedene ved UiB de valgte å besøke, var Skeivt arkiv. Her fikk representantene en hilsen fra både rektor ved UiB og direktøren for Universitetsbiblioteket, og deretter en en introduksjon til Skeivt arkiv og skeiv historie, før de fikk se utvalgt utstilt materiale fra samlingene.
  • SKEIV HISTORISK LUNSJ. Fra mars til mai gjennomførte Skeivt arkiv ni skeive historiske lunsjer, 20-minutters uformelle prater om forskjellige tema i den skeive historien, i Skeivt arkivs egne lokaler. Arrangementene ble livestreamet på Facebook, og dekket blant annet lesbisk feminisme på 1970-tallet, stykket Kim F på Den Nasjonale Scene, dragmiljøet i Bergen på 1990-tallet og den første norske høysterettssaken om sodomi.
  • PRIDE. Skeivt arkiv var tilstede på Regnbuedagene i Bergen, Oslo Pride, Bodø Pride og Tromsø Arctic Pride i 2018. Blant aktivitetene i Oslo var lynforedraget “skeiv historie på 20 minutter” og egen stand i Pride Park. Blant dem som var innom standen var statsminister Erna Solberg, som også var en av mange som postet et bilde av seg selv i Skeivt arkivs selfie-ramme på Instagram. I Bergen hadde arkivet også egen stand og deltok i debatter og arrangerte filmvisning. I Bodø og Tromsø stod Skeivt arkiv for panelsamtaler med historiske introduksjoner og lokale aktivister, og intervjuet lokale personer til livsminneprosjektet.
  • PARTNERSKAPSLOVEN 25 ÅR. Under Oslo Pride arrangerte Skeivt arkiv og FRI en panelsamtale for å markere at partnerskapsloven fylte 25 år i 2018. Arrangementet startet med en historisk innledning og deltakerne i panelet var aktivister og politikere som på ulike måter var involverte i arbeidet med partnerskapsloven.
  • FILMVISNING: DEN HEMMELIGE KLUBBEN. Under Regnbuedagene i Bergen arrangerte Skeivt arkiv visning av filmen Den Hemmelige Klubben i samarbeid med regissøren Kenneth Elvebakk. I tillegg ble filmen Drag Kings vist, også den regissert av Elvebakk.
  • JAFNADHR. Skeivt arkiv fikk muligheten til å delta på Skeiv ungdoms sommerleir Jafnadhr, og presenterte der arbeidet vårt for å dokumentere, bevare og synliggjøre den skeive historien for en ny generasjon aktivister. Presentasjonen inkluderte også en samtale med Aasmund Robert Vik, som ble intervjuet på scenen om den første tiden i hans aktivistliv på 1970-tallet.
  • TV2 NYHETSMORGEN. Under Oslo Pride var Skeivt arkiv gjest på TV2s Nyhetsmorgen for å fortelle om historien bak Pride-feiringen i Norge.
  • KIM F. Som en del av Den Nasjonale Scene sin promotering av stykket Kim F, om Kim Frieles liv og aktivisme, ble Skeivt arkiv invitert til å lede en samtale med Kim Friele i forkant av premieren, og bidra til å synliggjøre det historiske aspektet ved teaterstykket. Forestillingen fikk terningkast fem i BT, seks i BA og flott omtale av NRK, og skal videre på turné på Østlandet i 2019.

    _dsc3706.jpg

    Bjørn André Widvey intervjuer Birger Berge i forbindelse med stykket Kim F på Den nasjonale scene
    Bjørn André Widvey intervjuer Birger Berge i forbindelse med stykket Kim F på Den nasjonale scene

Utstillingen Skeivt uteliv

I 2018 vandret utstillingen Skeivt uteliv fra Oslo til Bergen. I løpet av våren ble utstillingen tilført nye, Bergensspesifikke bidrag fra både arkivet og andre givere, og i mai kom kuratorene Henriette Stensdal og Vibeke Hermanrud for å installere den på Universitetsmuseet i Bergen. Samtidig jobbet Skeivt arkiv med å forske på Bergens skeive utelivshistorie, og la til over 30 nye artikler om utesteder i Bergen på Skeivopedia.

Utstillingsåpningen 2. juni var en del av det offisielle programmet til Regnbuedagene i Bergen. Over 100 gjester møtte opp for å delta på åpningen og høre komiker Linda Eide fortelle blant annet om “Gay på landet” og DJ Witch Princess spille musikk, og benytte seg av baren Fincken hadde satt opp i museet for anledningen.

I anledning utstillingen har Universitetsmuseets pedagoger utviklet sitt eget undervisningsopplegg, “Skeive spor i historien”. Denne starter i utstillingen om vikingtiden og tar i bruk hele museet for å fortelle om den skeive historien i bygd og by, middelalder og nåtid, på folkemunne og i lovverk. Utstillingen Skeivt uteliv blir stående på museet utover våren 2019, mens undervisningsopplegget fortsetter også etter at utstillingen er tatt ned.

utstillingsapning_02.06.2018.jpg

Linda Eide stod for underholdningen på åpningen av utstillingen Skeivt uteliv.

Foredrag, debatter og presentasjoner

I 2018, som i tidligere år, har Skeivt arkiv vært tilstede på et bredt spekter av konferanser og arrangementer for å formidle skeiv historie. Denne typen muntlig formidling er en viktig del av arbeidet med å synliggjøre kjønns- og seksualitetshistorie for et bredt publikum.

  • Presentasjon av Skeivt arkiv for Stortingets Hordalandsbenk, 15. januar (Runar Jordåen og Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon intervjuprosjektet “Skeive livsminner”på konferanse på Bryggens museum 19. januar (Jo Hjelle og Bjørn André Widvey)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv og norsk skeiv historie på journalistkonferansen “Vinterstormen”, 02. februar (Bjørn André Widvey)
  • Deltagelse på nettverksmøte for kvinnehistorie i museene 05. februar (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon om Skeivt arkiv på seminar om folkeminnearkiva 16. februar (Bjørn André Widvey)
  • Presentasjon av intervjuprosjektet “Skeive livsminner” på Memoarkonferansen 17. februar (Bjørn André Widvey)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv for faggruppen Practicing Identity ved Fakultet for kunst, musikk og design, UiB 20. februar (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon på skeiv minihøring med Venstres stortingsgruppe, 05. mars (Bjørn André Widvey og Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon av intervjuprosjektet “Skeive livsminner” på Privatarkivkonferansen 12.-13. mars (Bjørn André Widvey)
  • “Oral history and the History of Queer Activism in Norway”, innlegg på konferansen Outing the Past i Liverpool, 18. mars (Bjørn André Widvey og Hannah Gillow-Kloster)
  • “Kjønns- og seksualitetsmangfold frem i lyset”, presentasjon på Nettverkskonferanse for likestilling og mangfold i universitets- og høyskolesektoren 11. april (Hannah Gillow-Kloster)
  • "Etableringen av et norsk queer-arkiv", innlegg på seminaret “Køns- og seksualitetshistoriske arkiver i Skandinavien – Initiativer og debat” ved Københavns Universitet i regi av Øresundsseminaret for genusforskning 25. mai (Runar Jordåen)
  • Video og presentasjon av arkivet på seminaret “Transkjønnedes rettigheter - er kampen vunnet?” arrangert av Kilden kjønnsforskning på Litteraturhuset i Bergen 28. mai (Hannah Gillow-Kloster og Bjørn André Widvey)
  • Deltagelse på paneldebatt om digital intimitet under Regnbuedagene 5. juni (Bjørn André Widvey)
  • Deltagelse på paneldebatt om skeiv kultur under Regnbuedagene 6. juni (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv for vernetjenesten ved fakultet for medisin 18. juni (Hannah Gillow-Kloster)
  • “Skeiv historie på 20 minutter” i Pride House under Oslo Pride, 24. juni (Hannah Gillow-Kloster)
  • Deltagelse på panelsamtale under Open Out Festival, Tromsø 02. juli (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv og live-intervju med Aasmund Robert Vik på “Jafnadhr”, Skeiv ungdom sin sommerleir 10. juli (Bjørn André Widvey)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv og intervjuprosjektet “Skeive livsminner” for UiO sin internasjonale sommerskole, 16. juli (Bjørn André Widvey)
  • “Å skriva om det forbodne - om to forfattarar som skreiv tidleg skeiv litteratur”. Foredrag under Bodø Pride 01. september (Runar Jordåen)
  • “Skeiv lokalhistorie - går det an?” - presentasjon på Norsk Lokalhistorisk Institutt 10. september (Runar Jordåen)
  • Deltakelse på paneldebatt om skeive tidsskrifter under Tidsskriftdagen 19. oktober (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon av intervjuprosjektet Skeive livsminner på Lydarkivkonferansen 22. oktober (Jo Hjelle)
  • “Skeivt arkiv og skeiv historie i museene”, innlegg på Forskningskonferanse for museene 23. oktober (Hannah Gillow-Kloster)
  • “Å dokumentere ikke-normative kjønn og seksualiteter i Norge: Skeivt arkiv ved Universitetsbiblioteket i Bergen”, innlegg på konferansen Personarkiv och genus - Jubileumskonferens i Gøteborg, 26. oktober (Runar Jordåen)
  • Presentasjon av Skeivt arkiv på Skeiv kafé i regi av Skeiv verden vest (Bjørn André Widvey)
  • Tale på lansering av biografi om Kenneth Brophy på Fotballpuben, 01. november (Runar Jordåen)
  • “Skeiv nordnorsk historie”. Foredrag under Tromsø Arctic Pride, 08. november (Runar Jordåen)
  • Skeiv historie i Nord, panelsamtale med sentrale historiske personer, 08. november (Bjørn André Widvey og Jo Hjelle)
  • “Skeiv historie på Nordnes”, innlegg på Arkivdagen i Bergen 10.11 (Hannah Gillow-Kloster)
  • Presentasjon under “Speed date med forskningsfronten” for masterstudium i museologi- og kulturarv, UiO 27. november (Hannah Gillow-Kloster)
  • “Queer voices in the Archive”, som en del av Platform: Maintaining Circulation på Landmark 24. november (Hannah Gillow-Kloster)

Konferansen Queering the museums

17. oktober arrangerte Skeivt arkiv konferansen Queering the Museums for norske kuratorer, museumsansatte, utstillingsansvarlige og andre som er interesserte i representasjon av skeiv historie i museene. På programmet var innlederne Stephen Vider (USA), Matt Cook (UK), Leif Pareli (no) og Pia Laskar (sve), som snakket om forskjellige aspekter ved det å representere kjønns- og seksualitetsmangfold i museene, og hvorfor det å vise historisk mangfold er viktig for både majoritetsbesøkende og minoritetsbesøkende.

Blant deltagerne var representanter for bl.a. Nasjonalt Medisinsk museum, Randsfjordmuseet, Haugalandmuseet, Musea i Sogn og Fjordane, Universitetsmuseet i Tromsø, Bymuseet i Bergen, Anno Glomsdalsmuseet, KODE, Kilden Kjønnsforskning.no og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

img_0416.jpg

Tone Hellesund styrer ordet på konferansen Queering the museums
Tone Hellesund styrer ordet på konferansen Queering the museums

Personer

Ny faglig leder
I november 2018 tiltrådte Hannah Gillow-Kloster stillingen som faglig leder ved Skeivt arkiv. Gillow-Kloster har vært fungerende i stillingen siden februar 2018, og vært ansatt som digitalarkivar ved Skeivt arkiv siden 2014. Hun har bakgrunn fra Digital Humanities og kommunikasjon, og har jobbet med både formidling, administrasjon og forskning ved Skeivt arkiv. Tidligere faglig leder ved Skeivt arkiv, Runar Jordåen, går over i en førstebibliotekarstilling ved arkivet, og vil nå fokusere på arkivfaglige oppgaver, forskning og formidling. Jordåen har vært leder for Skeivt arkiv siden 2014, og har blant annet ledet arkivet gjennom prosessen som endte med fast støtte på Statsbudsjettet fra et samlet Storting i 2016.

Ny leder for rådgivningsgruppen
Norman Anderssen, professor ved Institutt for samfunnspsykologi ved UiB, har takket ja til å stille som ny leder for Skeivt arkivs rådgivningsgruppe i perioden 2018-2020. Anderssen har holdninger til og levekår for LHBT-personer blant sine forskningsfelt, og har blant annet deltatt i forskningsprosjektet Seksuell orientering og levekår, som resulterte i “Skeive historier” som i dag er en del av Skeivt arkiv. Professor i kulturvitenskap ved UiB Tone Hellesund, som har vært leder for Skeivt arkivs rådgivningsgruppe siden 2016, fortsetter som medlem av gruppen, mens Camilla Brautaset, professor i historie ved UiB, trer ut av gruppen etter to år. De øvrige medlemmene, Anne Aune (Arkivverket), Liv Ramskjær (Norges museumsforbund) og Ingvild Endestad (FRI) fortsetter i neste periode.

Praktikanter
I 2018 har Skeivt arkiv hatt to praktikanter. Under Pride-uken i Oslo, og deretter i Bergen fra 01.08-01.09 var Jenny Evang Madsen fra Brown University hos Skeivt arkiv. Hun jobbet blant annet med å pakke om, digitalisere og katalogisere deler av arkivet etter Arnold Havelin, og skrev to artikler for Skeivopedia.

Vilde Molven fra masterstudiet for museologi og kulturarv ved Universitetet i Oslo var på Skeivt arkiv fra 01.09-01.12. Hun jobbet blant annet med å kartlegge kilder til skeiv historie i Nord-Norge i ulike skeive tidsskrift, med en utstilling om Spesialsamlingene ved UiB, og med arkivet til Åpen Kirkegruppe. Hun skrev også en oversiktsartikkel om skeiv aktivisme i Nord-Norge på Skeivopedia. I tillegg har hun digitalisert mesteparten av fotoarkivet til tidsskriftet Løvetann.

 

 

Intervjuprosjekt

Prosjektet “Skeive livsminner” har fortsatt for fullt også i 2018, med totalt 63 intervjuer gjennomført. Skeivt arkiv har ved årets utløp totalt samlet inn 144 intervjuer. Av personene som er blitt intervjuet identifiserer 89 seg som menn og 55 som kvinner. Vi har i løpet av 2018 utført intervjuer i Bergen, Oslo, Tromsø og indre Østlandet. For første gang har vi også samlet inn livsminner fra flere samiske personer under Tromsø Arctic Pride, noe som er særdeles verdifullt fordi det dokumenterer en ofte underrepresentert og marginalisert gruppe. Vi er også spesielt glade for å ha fått intervjuet flere transpersoner om deres liv og erfaringer i 2018.

 

Arkiv

Vekst i arkivet
Skeivt arkiv har i løpet av 2018 mottatt 75 aksesjoner/tilvekster, hvorav 24 er rene avleveringer av bøker, tidsskrift og hoved-/ bacheloroppgaver. Aksesjonene er totalt på omkring 64 hyllemeter, hvorav tradisjonelt arkivmateriale utgjør rundt 50 hyllemeter. Skeivt arkiv har i 2018 økt med 30 nye arkiver. Materialet er i hovedsak papirbasert, men vi har også mottatt en del digitalt skapt materiale, som f.eks. bloggen til Lesbisk turlag.

Av de 49 aksesjonene/tilvekstene som registreres som egne arkiver eller til allerede eksisterende arkiver, er 17 avlevert av ulike organisasjoner mens 32 av tilvekstene kommer fra privatpersoner. Skeivt arkiv har mottatt arkivmateriale fra bl.a. Skeiv ungdom, FRI Midt-Norge, LLH Buskerud, Bamseklubben, Foreningen for transpersoner, HivNorge og Stiftelsen helseutvalget. Vi har også mottatt spennende arkivmateriale skapt av privatpersoner som f.eks. Anfinn Bernaas, Rolf Monsen og Kjell Erik Øie, samt dokumenter fra en av Forbundet av 1948s første ledere, Dermot Mack.

Arkivmaterialet inneholder viktig dokumentasjon fra sentrale aktører, både enkeltpersoner og organisasjoner. Materialet dokumenterer organisasjonenes virksomhet, private brev skildrer enkeltpersoners liv og aktivitet og ulike gjenstander, som følger arkivene, gir supplerende informasjon. Blant gjenstandene som har kommet inn til arkivet i 2018 er Siri Kvalheims gitar, en rekke aktivistiske t-skjorter fra Stein Wolff Frydenlund, en fuglekasse fra Helseutvalget og et banner fra gruppen Drillarguri. Arkivmaterialet representerer i hovedsak perioden fra 1970-tallet og fram til i dag. Du kan lese mer om hvilke arkiver som finnes hos Skeivt arkiv under fanen “Digitalt arkiv”.

 

Hiv/aids-prosjekt
I begynnelsen av mars ble det ansatt to ordningsmedarbeidere, Inger Lene Nyttingnes og Oxana Velicko, i et prosjekt med 6 måneders varighet for å ordne arkivene etter HivNorge og Helseutvalget. Begge arkivene er sentrale kilder til historien om hiv/aids i Norge, og dekker perioden fra omkring midten av 1980-tallet til 2016. Store deler av arkivene etter HivNorge og Helseutvalget er nå ferdig ordnet og registrert i ASTA. I dette ligger også at arkivene er ferdig etikettert og at de er publisert på Arkivportalen. Arkivene er på henholdsvis 22,7 og 15,6 hyllemeter. 

I tillegg til arkivordningsarbeidet har det blitt utført en rekke intervjuer av personer som er eller har vært aktive i hiv/aids-forebyggende arbeid i Norge. I tillegg til viktige individuelle intervjuer har Skeivt arkivs Jo Hjelle også laget en film om hiv/aids-kampen i Norge, som ble vist på HivNorges 30-årsjubileum i mai 2018.

SKAM-manus til Skeivt arkiv
I mai 2018 kom en gruppe på 20 fans av NRK-serien SKAM for å donere originalmanuset til en episode av SKAM. Manuset var kjøpt gjennom en veldedighetsauksjon på NRK p3, og de 100.000 kronene som ble donert til Unicef var samlet inn av 181 dedikerte SKAM-fans. Det er manuset til episode 5, sesong 3, som ble donert. I denne episoden snakker karakterene Eskild og Isak om hvordan skeive rettigheter ikke har kommet av selv, og at noen har gått foran og kjempet for retten til å være seg selv. Klippet bidro til å løfte frem skeiv og LHBT-historie i det offentlige ordskiftet i 2016, og nå er dette blitt en del av Skeivt arkivs samlinger. Manuset og andre effekter som ble donert er digitalisert og tilgjengelige i vårt digitale arkiv.

Kontekstualisering av fotoarkivet fra Løvetann
I 2017 kom fotoarkivet fra tidsskriftet Løvetann til Skeivt arkiv. I oktober 2018 startet tidligere redaksjonsmedlemmer Leif Pareli og Turid Eikvam arbeidet med å gå gjennom alle de ca 1000 fotografiene og plassere dem historisk og geografisk, gi utfyllende kontekst for hendelsen eller personen som er avbildet, samt starte arbeidet med å avklare personvern- og åndsverksrettigheter til bildene i samarbeid med Skeivt arkivs arkivar. 

Arkivreoler
I februar 2018 fikk Skeivt arkiv installert et nytt kompaktusanlegg i arkivmagasinene på HF-bygget ved Universitet i Bergen. Reolene oppfyller alle arkivstandarder, og er et trygt og godt hjem for Skeivt arkivs arkiver, både ferdig ordnede og nylig ankomne, med plass til 410 hyllemeter arkivmateriale.

Bibliotek

Skeivt arkiv har en stor og voksende samling bøker og tidsskrifter som dekker feltet skeiv historie. Ved utgangen av 2018 er 1260 titler tilgjengelig for søk i bibliotekstjenesten Oria, og flere kommer stadig til. Vi kjøper inn både ny faglitteratur på feltet og antikvariske bøker, og mottar donasjoner av bøker og tidsskrifter fra organisasjoner og privatpersoner. Fra året som gikk er det verdt å nevne at Skeivt arkiv mottok en stor samling bøker fra Ida Bloms dødsbo. Ida Blom (1931 - 2016) ble i 1985 Norges første professor i kvinnehistorie, og boksamlingen er verdifull dokumentasjon av hennes virke og av fremveksten av et kvinne- og kjønnshistorisk forskingsfelt i Norge.    

Forskning

Blant Skeivt arkivs mandater er også å fremme forskning på skeiv historie i Norge. Et av viktigste virkemidlene i dette arbeidet er Skeivt arkivs masterstipend, som deles ut hver høst til opp til to kandidater som gjennom sin masteroppgave belyser noe nytt ved norsk skeiv historie.

I 2018 ble tre masteroppgaver ferdige med støtte fra Skeivt arkivs masterstipend:

I tillegg har Skeivt arkiv drevet egen forskning, blant annet på flere av de tidlige pionerene i homobevegelsen i Norge, norsk skeiv litteratur på 1930-tallet og tidlig homoaktivisme i Nord-Norge.

Nettsider og skeivopedia

Skeivtarkiv.no har hatt gjennomsnittlig 588 brukere i uken i 2018, med totalt 71 790 unike sidevisninger fra februar-desember 2018. Disse tallene representerer en nedgang fra 2017, men dette skyldes antageligvis et nytt statistikkmålingssystem for nettsidene som gir en mer presis måling enn det som har vært brukt i 2016 og 2017.

Skeivopedia er det kommet 44 nye artikler i 2018, blant dem 33 artikler om skeivt uteliv i Bergen. Det totale antallet artikler på Skeivopedia er nå 164, med artikler om norsk skeiv historie fra 1600-tallet og til idag, over hele landet. 

Presse

I 2018 har flere av Skeivt arkivs aktiviteter blitt omtalt i pressen. I tillegg har arkivet bidratt med faglig innhold til artikler i både Bergens Tidende og Dagbladet, blitt intervjuet på NRK radio og TV2 Nyhetskanalen, samt bidratt til NRKs informasjonsvideo Skeiv historie på 2 minutter og 52 sekunder. Skeivt arkivs samarbeid med Gaysir har også fortsatt i 2018, med faste artikler om ulike emner fra den skeive historien.

En komplett oversikt over medieoppslag med og om Skeivt arkiv i 2018 finnes her.

Sosiale medier

Facebook
Skeivt arkiv er tilstede på Facebook, Instagram og Youtube. Høsten 2018 passerte facebooksiden Skeivt arkiv 4000 følgere, en økning på ca tusen siden 1. januar 2018.

Tallene viser en mye større rekkevidde for videoer enn andre typer Facebook-poster. Gjennomsnittlig rekkevidde for video er 3800, mens andre poster (bilder eller lenker) når ut til rundt 2000 personer i gjennomsnitt. Den mest sette videoen i 2018 nådde hele 17 600 personer. Tallene viser også at hver fjerde følger oppgir engelsk som språk på Facebook. Dette gir oss god grunn til å fortsette publisering på både norsk og engelsk.

Youtube
Mens videoer postet på Facebook lever i noen dager, er Youtube en mer langsiktig kanal. I 2018 er våre videoer sett i over 300 timer på denne plattformen. Her har vi også åpnet for teksting av videoer på flere språk. Det har så langt resultert i oversettelser av enkelte videoer til tysk og rumensk.

Instagram
Under Regnbuedagene i Bergen og Oslo Pride ble besøkende på Skeivt arkivs stand oppfordret til å legge ut bilde av seg selv i Skeivt arkivs selfie-ramme med taggen #skeivtarkiv for å delta i konkurranse om Skeivt arkivs bærenett. Skeivt arkivs instagramkonto følges ved utgangen av 2018 av 1200 personer, en økning på ca 200 fra 2017.

 

Alt i alt har 2018 vært spennende, hektisk og givende, og vi ser fram til mange nye utfordringer i arbeidet med å dokumentere, samle inn, bevare og formidle norsk skeiv historie i 2019!